een goed gevulde kaasplank
Bij een borrelmoment past een goed gevulde kaasplank! Bij Ekoplaza hebben we wel 100 verschillende soorten kaas om de perfect plank mee samen te stellen. Jonge kaas en oude kaas. Nederlandse boerenkaas en Franse specialiteiten kaas. Traditioneel of vegetarisch gestremd. Schapenkaas en geitenkaas. Stuk voor stuk van biologische of biodynamische kwaliteit.
Bijzondere kazen zijn het omfietsen waard
Bij Ekoplaza zijn we echte liefhebbers van kaas. Daarom hebben we een groot assortiment van verschillende nationaliteiten. Geschikt voor elk moment, bijvoorbeeld om tijdens de lunch een bijzondere salade of sandwich mee te maken. Door direct in te kopen bij de kaasboer en -producent weten we precies waar onze kazen vandaan komen. Zo kunnen we garanderen dat er alleen producten van de hoogste klasse in onze schappen liggen.
Proef nu voor klein prijsje
De favorieten van kaasspecialist Susanne
Susanne is Category Manager bij Ekoplaza en gaat op zoek naar de allerlekkerste kazen. Vanzelfsprekend is ze gek op kaas. Ze vertelt: "Ik probeer uit alle landen een bijzondere kaas te halen, van diverse melksoorten en via verschillende methodes verwerkt. Daarbij hebben we de bekendere soorten, zoals gorgonzola, brie en camembert, maar ook specialiteiten zoals Taleggio, Saint Marcellin, Comté en Fourmé d'Ambert. Dat bij ons logischerwijs alle buitenlandse kazen het biologisch keurmerk dragen, is een meerwaarde als je dat vergelijkt met andere supermarkten. Om jouw borrelmoment compleet te maken hebben we in de winkel een handige indeling gemaakt, met daarin de diverse kaassoorten, droge worsten, olijven en spreads uitgestald."
Zo stel je de ideale kaasplank samen
Weet je niet hoe je kazen het allerlekkerst serveert en hoe je de kazen selecteert voor op een kaasplank? Wij helpen je. Serveer de kazen op kamertemperatuur, anders proef je ze minder goed. Haal ze dus 30 tot 60 minuten van tevoren uit de koelkast. Gebruik voor iedere kaas een ander mes, zodat de smaken niet vermengen. En wist je dat kazen die uit hetzelfde gebied komen zowel onderling goed combineren als met wijnen uit datzelfde gebied?
Kazen zijn onder te verdelen in vijf categorieën, van mild tot pittig. Kies voor één kaas uit iedere categorie en serveer ze van mild naar pittig.
- Allereerst zijn er de frisse kazen, zoals geiten- en schapenkaas. Hier kun je het beste mee beginnen, omdat de smaak niet zo lang nazingt.
- Dan volgen de witte korstkazen: kaasjes met een zachte smaak en romige structuur.
- Ga over naar de (half)harde kazen - deze zijn wat voller van smaak.
- Rode korstkazen: lekker hartig en smeuïg
- Tot slot blijft er nog maar één smaak overeind: die van de krachtige, pittige blauwaderkazen
Met zorg uitgekozen én gesneden
Door direct in te kopen bij de kaasboer en -producent weten we precies waar onze kazen vandaan komen. Zo kunnen we garanderen dat er alleen producten van de hoogste klasse in onze schappen liggen. Stuk voor stuk van biologische of biodynamische kwaliteit.
Speciale kazen verdienen een speciale behandeling. Op onze moderne snijlocatie versnijden en verpakken wij alle soorten buitenlandse kazen met de hand. Zo blijft de smaak behouden en weten we zeker dat ook de delicate kazen netjes in de winkel aankomen. Alle kazen worden met zorg gesneden en verpakt in een 100% energie neutrale omgeving. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen hier bovendien een plek om zich te ontwikkelen.
witte korstkaas
De witte korstkazen staan ook wel bekend als witschimmelkazen. Je kunt ze herkennen aan de witte, donzige kaaskorst van penseelschimmel. Bekende witte korstkazen zijn brie en camembert. En laten we nu net hele smakelijke varianten in ons assortiment hebben!
gewassen korstkaas
Relatief zachte en vochtige kazen, welke ook wel roodbacteriekazen worden genoemd. De korst ontstaat tijdens de rijping doordat de buitenkant wordt bezaaid met een bacterie. De 'gewassen' korst krijgen door de inwerking van alcohol of zout een sterk aroma. Deze korst kun je gewoon mee opeten! Deze kazen zijn een genot voor het oog en de smaakpapillen.
blauwaderkaas
Een type kaas met een blauwe schimmel als opvallendste kenmerk. Voor veel kaasliefhebbers een hoogtepunt van de kaasplank, maar ook zeker voor in hartige gerechten. Zoals de blauwschimmelkaas Roquefort. De basis voor de Roquefort is rauwe schapenmelk en de schimmel Penicillum Roqueforti. En de smaak is geweldig, fris, boterig en prettig pikant.
harde en halfharde kaas
Vaak gaat het om lang gerijpte kazen die soms wel 4 jaar wordt gerijpt. Na het rijpen zijn de kazen droog en kruimelen snel, maar hebben daarmee ook een eigen karakter gekregen. Als je Spanje zegt dan zeg je tapas, patatas, chorizo, calamares, olijven, amandelen, anjovis, aioli en natuurlijk Manchego; een typische kaas in deze categorie.
verse kaas
Verse kaas: smeuïg, nauwelijks gerijpt en met een milde smaak. Denk aan mascarpone, ricotta, feta, cottage cheese of mozzarella. Onze mascarpone is afkomstig uit Lombardije. Het is een typisch Italiaans product, dat erg bekend is als toevoeging aan een traditionele italiaanse tiramisu. Maar met mascarpone kan je nog veel meer kanten op! Voeg bijvoorbeeld eens toe aan een lasagne of risotto, voor een extra romig gerecht.
vegan kaas
Wist je dat we ook heerlijke plantaardige kazen hebben die goed tot zijn recht komen op een vegan borrelplank? Hiermee geef je een reguliere borrel een plantaardige upgrade. We hebben maar liefst 26 verschillende soorten vegan kazen in het assortiment. Allemaal zorgvuldig gekozen na uitgebreide smaaktesten.
23 nov. 2022 column
Op reis door Europa: 3x de lekkerste kazen
Door direct in te kopen bij de kaasboer- en producent weten we precies waar onze kazen vandaan komen. Zo kunnen we garanderen dat er alleen producten van de hoogste klasse in onze schappen liggen. Op reis door Europa zetten we onze drie lekkerste kaas-ontdekkingen voor je op een rij.
18 jan. 2023 column
Écht lekkere kaas = lekkerder
Zes experts van de Consumentenbond proefden afgelopen oktober maar liefst 39 soorten kaas met een topkeurmerk voor duurzaamheid. Ekoplaza kwam als merk bovendrijven: alle vier de geteste huismerkkazen - jong, jong-belegen, belegen en oud - gooiden hoge ogen. "Alles klopt", "smeuïg" en "smaakvol" waren enkele lovende opmerkingen. Wat maakt onze kazen zo lekker?
- Glutenvrije producten | Ekoplaza
- Introducties
- Picknick
- Mediterrane keuken | Ekoplaza
- Snelle & makkelijke weekmenu's | Ekoplaza
- Wokken
- Kerst amuses & voorgerechten | Ekoplaza
- Natuurlijke & biologische zonbescherming | Ekoplaza
- Shared dining tijdens de feestdagen | Ekoplaza
- Stoofpot
- Salade
- Stamppot
- Tapas
- Bakken
- Citrusfruit
- Kurkuma en gember
- Gourmet
- Dessert
- Quiche
- Barbecue
- Plantaardige drank
- Plantaardige zuivel
- Verwarmende dranken
- Weerstand
- Zomer
- Soep
- Burgers
- Lente
- Vegetarisch
- Kinderopvang
- Ontbijt
- Granen
- Hanen
- Kruiden en specerijen
- Oosterse keuken
- Zuiver water
- Back to school
- Vaders
- Raw
- No waste
- Alternatieve basis
- Paleo
- Kroketten
- Lupine
- Lunch
- Gezonde vetten
- Kant-en-klaar
- Borrel
- Verfrissende drankjes
- Matcha
- Eiwitrijk
- Hollandse nieuwe
- Oliën en vetten
- Fermenteren
- Mama en kind
- Havermout
- Vezelrijk
- Koolhydraatarm
- Detox
- Kaasplankje
- Aloë vera
- Zeewier
- Mosselen
- Herfst
- Bier
- Wijn
- Winter
- Vegan kaas
- Kombucha