19 jun. 2024 authentieke smaak

Wat is het verschil tussen milde en extra vierge olijfolie?

img

Olijfolie als dip op je een borrelbroodje, over je salade, of om je ei in te bakken. Welke olijfolie gebruik je waarvoor en wat is het verschil precies? Een kwalitatieve biologische olijfolie is een bio-basic die niet mag ontbreken in je voorraadkast. 

Het verschil in smaak en geur tussen de biologische milde olijfolie en de biologische extra vierge olijfolie ligt voornamelijk in de manier waarop de olie wordt geproduceerd.

Biologische extra vierge olijfolie
Extra vierge olijfolie staat bekend als de hoogste kwaliteit olie en moet daarom aan strikte normen voldoen om deze benaming te verdienen. Het is olijfolie van de eerste koude persing van biologische olijven. De olie komt rechtstreeks uit de olijven en wordt uitsluitend op mechanische wijze verkregen.

Het heeft een bijzondere eigen smaak en is zeer geschikt voor het gebruik in salades, dressings en als toevoeging na het koken of om in te stoven. Het kan eventueel ook gebruikt worden voor bakken en braden, echter wel tot een temperatuur van 180°C.

Bekijk extra vierge olijfolie

Biologische milde olijfolie
Milde olijfolie is een mengsel van voornamelijk biologisch geraffineerde olijfolie en biologische extra vierge of vierge olijfolie. De geraffineerde olie wordt verkregen door middel van biologisch goedgekeurde raffinageprocessen. Het heeft een hoger rookpunt dan extra vierge olijfolie en een neutralere smaak, waardoor het geschikter is voor bakken en braden. Het rookpunt van milde olijfolie ligt boven de 200°C.

Bekijk milde olijfolie 

Olijfolie van het huismerk
Onze olijfolie is van biologisch geteelde olijven uit boerencoöperaties, grotendeels uit de regio Andalusië in Spanje. Na zorgvuldige selectie, wassen, vermalen en kneuzen worden de olijven binnen 24 uur na de oogst geperst. Zo krijg je de meest smaakvolle olie.

De smaak en kwaliteit van biologische olijfolie is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de soort olijfboom, de manier van bemesting en irrigatie van de bomen, het moment van plukken én de tijd tussen plukken en persen. Lekkere olijfolie maken is echt een ambacht.

Top kwaliteit
Biologische olijfolie onderscheidt zich doordat er geen gebruik mag worden gemaakt van zogenaamde 'lampante olijven'. Dat zijn olijven die op de grond hebben gelegen en vaak verrot zijn. Vroeger werd daar enkel lampenolie van gemaakt, vandaar de naam. Lampante oliën hebben een hoge zuurgraad en een heel onaangename smaak en geur. Niet geschikt dus voor kwalitatieve biologische olijfolie.