19 dec. 2024

Bijzondere kazen zijn het omfietsen waard

img

Klap je laptop maar dicht en zet een gezellig muziekje op. Trek een goede fles wijn open, pak een kop thee of schenk een lekker speciaalbiertje in. Kaarsjes aan, stokbroodje in de oven. Het weekend kan beginnen! Met deze gevarieerde kaasplank is er voor ieder wat wils en geniet je samen van een gezellige winteravond. 

Rauwmelkse Goudse
Denk je bij een kaasplank aan buitenlandse kazen? Welnu, een Goudse kaas past er natuurlijk ook heel goed bij, mits hijwat pit heeft natuurlijk Maar dat is nou precies wat de boerenkazen van Ravenswaard zo bijzonder maakt. Familie Litjens maakt deze kazen zelf op de boerderij van rauwe melk. Ze verhitten de melk dus niet voordat ze er kaas van maken, omdat anders veel bacteriën en enzymen verloren gaan die juist de smaak van de kaas bepalen. Zo smaakt deze kaas steeds nét even anders en zal hij nooit vervelen. En maak je geen zorgen om die bacteriën, geen enkel product wordt zo streng gecontroleerd als echte boerenkaas.
De kaas van Ravenswaard is verkrijgbaar in de winkels.

Lokaal schapenkaasje
Een schattig kaasje dat niet mag ontbreken op de borrelplank is de Mècorino van De Vreugdehoeve. Zo zacht en rond als ie eruitziet, zo smaakt ie ook: zacht van structuur en met een volle, romige smaak.Als je wilt weten hoe ze dat doen, moet je echt een keer op de boerderij in Zwolle gaan kijken. De schapen lopen het grootste deel van het jaar in de uiterwaarden van de IJssel. Je kunt zien hoe ze worden gemolken en hoe er vervolgens kaas van wordt gemakt. Een mooi en ambachtelijk product waar we trots op mogen zijn! 

Vegan net zo lekker
Op een borrelplank doet een roodschimmelkaas het ook altijd goed. Zoals de Taleggio van Arrigoni, die tijdens zijn rijping van minimaal 60 dagen regelmatig wordt gewassen met pekelwater zodat de korst zich optimaal ontwikkelt. De smaak is heerlijk zacht, licht zoet en hij smelt op je tong. 

Maar... ken jij het plantaardige alternatief Jean-Jacques van Jay & Joy al? Als je deze op de borrelplank legt, is de kans groot dat niemand doorheeft dat hij vegan is. Het is ontzettend knap dat ze van slechts vijf ingrediënten een serieus goed alternatief kunnen maken. 

Zachte blauwe
Met een goede blauwschimmel, zoals de Danish Blue van Thise, maak je je kaasplank compleet. Per en Gerda maken in het Deense Gedsted al 20 jaar biologische blauwschimmelkazen van de melk van witbonte en Jersey-koeien. Nog altijd wordt er met de hand geroerd om de kaas de juiste smaak en textuur te geven. Ga je liever voor vegan? Dan heeft Jay & Joy wederom een fantastisch plantaardig alternatief ontwikkeld: Jeanne. Deze vegan blauwe kaas op basis van amandeldrink en cashewnoten heeft een zijdezachte structuur. De kaasculturen zorgen voor de typische smaak die mooi aansluit bij een goed glas rode wijn.

Meer tips over hoe je de perfecte kaasplank samenstelt? 

Onze kaas-tips