Peerbootjes met  blauwe kaas en zoute dadelkaramel
Peerbootjes met  blauwe kaas en zoute dadelkaramel

Dessert

Peerbootjes met blauwe kaas en zoute dadelkaramel

  • Dessert
  • 4 personen
  • 285 kcal / portie

Ingrediënten lijst

8 medjouldadels, gehalveerd, pit verwijderd en geweekt in water
2 rijpe peren
100 ml cuisine amandel
100 g blauwe kaas (Danish Blue van Thise of Jeanne (vegan) van Jay & Joy)
40 g walnoten, in stukjes gebroken
zout naar smaak
optioneel: klein scheutje milde olijfolie
ook nodig: (kleine) keukenmachine, spuitzak of stevig plastic zakje

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Snijd van beide bolle zijkanten van de peren een klein stukje zodat ze straks goed blijven liggen. Snijd de peren vervolgens in de lengte door en schep met een theelepel het klokhuis eruit. Leg de peren, snijkant boven, op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Bestrijk, als je straks vegan kaas gebruikt, de randen van de peren met wat milde olijfolie. Rooster de peren 15 minuten in de oven.
  4. Giet voor de dadelkaramel de dadels af en maal ze, samen met de amandelcuisine en wat zout, in een kleine keukenmachine tot een gladde spread in ca. 2 minuten. Doe in een spuitzak of stevig plastic zakje en knip een puntje van de onderkant eraf.
  5. Verhoog de oventemperatuur naar 200°C. Haal de peren uit de oven, brokkel over elke halve peer ca. 25g blauwe (vegan) kaas. Zet 10-15 minuten terug in de oven.
  6. Serveren: spuit de zoute dadelkaramel in kleine ronde toefjes op de peerbootjes. Verdeel de stukjes walnoot erover. Geef er groene sla bij (als voorgerecht) of vanille-ijs (als toetje).

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Winter 2025. Ook lekker als voorgerecht!