Bakken
Brownietaartje met stoofpeertjes
- • Bakken
- • 8 personen
Ingrediënten lijst
- • STOOFPEERTJES:
- • 2 kg kleine stoofpeertjes (Gieser Wildeman)
- • 400 ml lichte rode wijn
- • 150 g suiker
- • 2 stukjes sinaasappelschil (zonder wit)
- • 2 stukjes citroenschil (zonder wit)
- • 2 kaneelstokjes
- • BROWNIEBESLAG:
- • 200 g pure chocolade (ca. 78%), in stukjes
- • 175 g suiker
- • 150 g boter, in blokjes
- • 125 g Luna e Terra speltbloem, gezeefd
- • 3 eieren
- • 1 zakje vanillesuiker
- • ½ tl bakpoeder
- • Ook nodig: ingevette lage bakvorm van Ø24 cm
BEreidings wijze
- Maak de stoofpeertjes het liefst 1 dag van tevoren, zodat de smaken en kleur mooi kunnen intrekken. Schil de peertjes met een dunschiller, maar laat de steeltjes er aan zitten. Leg de peertjes in een pan. Voeg de rest van de ingrediënten toe en vul aan met water tot de peertjes zo goed als onder staan. Breng zachtjes aan de kook en laat de peertjes op laag vuur met een deksel 45-60 minuten stoven tot ze zacht zijn. Laat ze in het vocht afkoelen.
- Verhit de oven voor op 175°C.
- Doe de chocola samen met de boter in een hittebestendige kom die je boven een pan met zacht water hangt; laat de kom het water niet raken. Roer tot alles is gesmolten.
- Neem de kom van het vuur en laat het mengsel wat afkoelen. Klop er dan met een mixer de suiker, vanillesuiker en een mespunt zout door. Klop er vervolgens één voor één de eieren door; voeg het nieuwe ei pas toe als de vorige goed is opgenomen. Schep er met een spatel de bloem en het bakpoeder door.
- Vet de taartvorm in en bestuif met wat bloem. Als je een taartvorm met losse bodem hebt, pak de onderkant dan in met een stuk aluminiumfolie om lekken van het beslag te voorkomen. Schenk het beslag in de vorm. Dep ca. 7 stoofpeertjes goed droog met een stuk keukenpapier. Zet ze rechtop in het beslag. Schuif de vorm in het midden van de oven en bak het taartje 30-40 minuten. Als je een spies in het midden steekt, moet deze er net niet schoon uitkomen. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen.
- Om de peertjes mooi te laten glanzen, kun je ze bestrijken met een siroop. Kook hiervoor 150 ml van het stoofperenvocht samen met 1 eetlepel suiker ongeveer tweederde in. Bestrijk de peertjes ermee.
Boodschappen lijst
- Doyenne du Comice peren
3,59 600 Gram
removeadd product to cart - Spätburgunder
12,89 75 cl
removeadd product to cart - Kristalsuiker
3,19 750 Gram
removeadd product to cart - Handsinaasappels
3,99 1 kg
removeadd product to cart - Citroenen
3,45 500 Gram
removeadd product to cart - Pure chocolade 75%
4,69 100 Gram
removeadd product to cart - Ongezouten roomboter
4,49 250 Gram
removeadd product to cart - Speltbloem
4,99 1 kg
removeadd product to cart - Eieren
3,29 6 stuks
removeadd product to cart - Wijnsteenbakpoeder
2,99 115 Gram
removeadd product to cart
Tips
Voor een alcoholvrije versie van de stoofpeertjes kun je rode-druivensap in plaats van wijn gebruiken.
Feedback
Heb je opmerkingen of suggesties op dit recept. Laat het ons weten!