dadels van yogi & yousef

Wist je dat een dadel de vrucht is van een palm? Een tweehuizige dadelpalm zelfs. Ze groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen. In november en december worden de vruchten geoogst. De teelt van dadels is al eeuwenoud en er zijn meer dan vierhonderd verschillende soorten dadels.
Verse dadels
Saudi-arabië - 750 Gram
12 99
Dadels uit Saudi-arabië. hoe zit dat?
De twee vrienden Yogi uit Nederland & Yousef uit Saudi-Arabië laten zien dat wanneer je openstaan voor elkaars cultuur dit ook zijn vruchten afwerpt. De verse dadels van Yogi & Yousef groeien aan palmbomen in een vruchtbare oase in Saudi-Arabië. Ze worden vers van de palmboom geplukt en daarna niet gedroogd zodat ze zacht blijven. Met hun bedrijf willen de vrienden een brug slaan tussen Oost en West. Met hun dadels willen ze een gezond en smaakvol alternatief bieden voor zoete snacks, die gemaakt zijn met ongezonde suikers en toevoegingen.



De onbekende sukkary dadel
De dadel van Yogi & Yousef is de sukkary dadel, een nog redelijk onbekende dadel in Europa. Kenmerkend voor deze dadel is de zachtheid en de zoete, karamelachtige smaak. De sukkary dadels zijn onbewerkt, dus zonder additieven of toegevoegde suikers.
Door de bijzondere bodem waarop ze groeien bevatten de dadels vier keer meer mineralen. Ook de nabewerking maakt de dadels van Yogi & Yousef uniek: "Suikersiroop toevoegen is bij deze dadelsoort niet nodig", zegt Jochem. "Andere dadels worden na de oogst behandeld met chemicaliën vanwege insecten, conserveermiddelen en dus heel vaak ook glucosesiroop (een zoetstof gebaseerd op maïs). We streven naar een natuurzuivere dadel. In onze processen hebben we alle toevoegingen en chemische nabehandeling van de dadels verbannen. Insecten voorkomen we door de dadels vers te plukken en deze niet te drogen. Daar houden insecten niet van."
De twee vrienden begonnen met het kopen van dadels bij lokale handelaren en boeren. Daar leerden ze dat er nog veel te verbeteren viel aan de manier waarop de dadels verbouwd worden: er was sprake van waterverspilling, toevoeging van suikers, gebruikmaking van chemische desinfectiemiddelen en arbeidsomstandigheden die verbeterd moesten worden. Met dit in hun achterhoofd zijn de ondernemers zich drie jaar geleden 'omhoog' gaan werken in de dadelketen. "We plukken, sorteren en verpakken de dadels zelf. Alles in eigen beheer, zodat we zelf de verbeteringen kunnen aanbrengen." .
Biologische dadels
Het europese Biologisch keurmerk
Producten van buiten de EU, of onverpakte producten, mogen het Europese keurmerk gebruiken. Tenminste, als ze aan de EU-eisen voldoen. Dat geldt voor alle tropische producten, waaronder de dadels van Yogi & Yousef.
