biologische asperges van erik verhoeven

Ze steken hun kopjes weer op: de asperges! Het witte goud van de Nederlandse zandgrond. Familie Verhoeven uit Cromvoirt teelt onze goudeerlijke asperges: biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen. Wanneer de biologische witte asperges te verkrijgen zijn? Vanaf ongeveer begin april tot eind juni vind je ze dagvers in jouw Ekoplaza-winkel!
Witte asperges
Nederland - 250 Gram
5 99
Biologische asperges van Erik Verhoeven
Erik teelt al ruim 40 jaar asperges teelt en sinds een aantal jaar 100% biologisch. Hij is de derde telersgeneratie met een enorme passie voor het telen van asperges. Zijn slogan? "Onze asperges komen uit gezonde grond om smaakvol te verdwijnen in jouw mond."
Sterke aspergeplanten
Onder de grond, verborgen onder de bedden, liggen de aspergeklauwen, de wortelstelsels van de aspergeplant. Ze zien eruit als de bovenkant van een ouderwetse ragebol. Erik: "In die klauwen ontstaan in het voorjaar witte knoppen, die zich langzaam door de zandbedden omhoog werken tot wij ze afsteken. Dat zijn asperges. De echte plant, die al het harde werk doet, zie je helemaal niet."
Krijgen ze alle liefde en aandacht, dan kunnen de aspergeklauwen tien jaar oud worden. Al die tijd blijven ze geduldig in de aarde wachten en elk jaar nieuwe asperges produceren. Koude winters, hete zomers, daar doet de aspergeplant het goed op. "Dan voeden de klauwen zich, ze zitten vol suiker en groeikracht, en daar krijg je dikke, gezonde en zoete asperges van."
Recepten met asperges
seizoenskalender: wanneer zijn biologische asperges verkrijgbaar?
Het bekende aspergesteken vindt jaarlijks plaats van april tot en met juni. Asperges zijn van oudsher een gewas van de zandgrond. Doordat de grond losser is, kunnen ze mooi recht groeien. Het doek over de aspergerug (het 'heuveltje' waar de asperges in staan) zorgt voor extra warmte en beschermt tegen de zon. Na de oogst worden de asperges 24 uur gekoeld in water waardoor ze langer wit blijven. Daarna worden ze gewassen, gesorteerd en verpakt!

Erik vertelt: "Zonder Ekoplaza had ik de stap naar biologisch gecertificeerde asperges nooit durven zetten. Na jaren voor bodemprijzen te hebben geteeld was ik lkaar met het gangbare systeem. Het gaf me geen voldoening en het gifgebruik had een enorme impact op mijn familie. Ik besloot terug te gaan naar de basis: kleinschalige teelt en directe verkoop. De eerste jaren waren pittig: uitgeputte grond, veel onkruid, plagen. Maar met tijd en vertrouwen werd het beter.
"Dankzij de steun en interesse van Ekoplaza kon ik me laten certificeren en mijn asperges breder aanbieden. Dat betekende ook dat ik kon investeren in een slim irrigatiesysteem, waardoor we nu 70% minder grondwater gebruiken. Ik ben blij dat steeds meer consumenten beseffen dat iedere euro die ze uitgeven aan biologisch, rechtstreeks terugvloeit naar gezondere flora, fauna, lucht, water en bodem."
Lekker bij witte asperges
het verschil tussen groene en witte asperges
Het verschil tussen de witte en groene asperges is natuurlijk de kleur. De witte asperge is wit omdat deze soort in het donker (in de grond) groeit en de groene soort in het licht (boven de grond). Qua smaak zijn de groene asperges wat zoeter en pittiger dan het witte broertje. Omdat de witte asperges maar korte tijd in het jaar te verkrijgen zijn, wil je ze natuurlijk zo lekker mogelijk bewaren. Om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen, kun je ze het best bewaren onder een natte doek, in de koelkast.