Tim Moerman van loverendale ter linde

In het Zeeuwse Oostkapelle teelt Tim Moerman op biodynamische wijze op zijn bedrijf Loverendale Ter Linde. Appels, peren, koeien, kippen, bijen, bloemen en granen: op dit gemengde bedrijf kom je het allemaal tegen.

Dynamiek op de boerderij

"Alles wat wij doen heeft gevolgen voor toekomstige generaties. Ik wil laten zien dat we weer voeding kunnen produceren in plaats van grondstoffen." Duurzaamheid is een rode draad in het allereerste biodynamische bedrijf Loverendale Ter Linde van Tim Moerman in Oostkapelle. Zijn appels en peren gaan via de kortste route naar Ekoplaza. Plastic is uit den boze. 750 zonnepanelen op zijn loods maken het bedrijf energieneutraal. Zijn boomgaard omvat 27 hectare fruitbomen. Tim houdt koeien, kippen, varkens en bijen en kweekt bloemen, granen en groenten. Mest van de dieren gaat op het land en snoeiresten dienen als voer. Dit zorgt voor een gesloten keten.

Conference peren

Conference peren

Nederland - 600 Gram

Het oudste biodynamisch bedrijf

Ouderwets? Hocus pocus? Dat is biodynamisch zeker niet, en al helemaal niet zoals Tim het uitlegt. "Mensen hier in de buurt, zeker traditionele boeren, zullen wel eens raar naar ons kijken. Daar trek ik me niets van aan. Mijn doel is duidelijk: deze plek beter achterlaten dan we 'm vonden. En dit is de enige manier waarop ik dat kan doen."

Tim is de aangewezen persoon om uit te leggen wat het Demeter-keurmerk eigenlijk betekent. "Zoals veel biodynamische bedrijven is ons bedrijf gemengd. We combineren akkerbouw met veeteelt; we hebben koeien, kippen, een paar varkens en een heleboel bijen. Het bedrijf vormt een gesloten keten, dus de mest van de dieren gebruiken we bij de planten en de snoeiresten gaan als voer naar de dieren."

Het gaat om het combineren van de energie van planten en dieren. "Het klinkt misschien zweverig, en ik kan het ook niet beter uitleggen: als op een perceel ook dieren worden gehouden, dan kun je dat op een of andere manier merken. Ook als je de dieren niet ziet of hoort, weet je dat ze er zijn of zijn geweest. Dat heeft een gunstig effect."

Ruimte voor
diereigen gedrag

De afgelopen eeuw was het in de gangbare melkveehouderij de normaalste zaak van de wereld: kalf en koe werden direct na de geboorte gescheiden. Dit gebeurt nog steeds op grote schaal. De tijden zijn echter aan het veranderen, steeds meer bioboeren kiezen voor een 'kalfje bij de koe' aanpak. Zo heeft ook Tim de overstap gemaakt. 

Tim over kalf-bij-koe

ekoplaza-biologisch-kalf-koe-melk

Koolstofboer

Tim is koolstofboer voor Ekoplaza. Dat betekent dat hij helpt de CO2-uitstoot te compenseren door onder meer biodiversiteit en goed bodembeheer. Met strokenteelt draagt hij bij aan die biodiversiteit: de percelen zijn telkens verdeeld in vakken van acht stroken van drie meter waarop verschillende gewassen groeien. Tim bouwt aan een prachtig bedrijf en zit nog altijd vol ideeën. 

Conference peren

De boomgaard is uitgegroeid tot 15 hectare appels en 12 hectare peren, waarvan veel de weg vinden naar Ekoplaza. Zoals de Conference, de populairste handpeer van Nederland. Deze is bij Ter Linde helemaal op zijn plek, want de boom is gek op een zeeklimaat en staat graag met z’n voetjes in de kleigrond.

Recepten met peren van Tim