biologische waterkers van de Klispoel

Ken je waterkers? Het is een jong plantje van pas ontkiemd zaad en heeft een rond, donkergroen blad. Het smaakt fris en peperig zoals rucola of radijs, maar dan lekkerder. Koen Ketelaars en Bernadette Cusack telen deze groente op hun bedrijf De Klispoel in Ubbergen.
Waterkers
Nederland - 100 Gram
1 59
Water, water en nog eens water
Aan de voet van de stuwwal bij Nijmegen, in het door groen omgeven dorpje Ubbergen, ontspringt een natuurlijke bron. Op deze idyllische plek ligt waterkerskwekerij De Klispoel. Helder, schoon - en vooral stromend - water is precies wat dit gewas nodig heeft. Daarom zie je overal op het terrein van de Klispoel bassins met water.
Zo groeit waterkers
In het voorjaar oogsten Koen en Bernadette eigen zaad van de waterkersbloemen. Dat laten ze opgroeien in zaaikassen. Na 2 à 3 weken gooien ze de plukjes gewas in de bassins. Waterkers wortelt razendsnel. De bassins hebben een bodem van klei en zand met daarop een laagje water. Dat water wordt vanuit de bron door de bakken geleid; het moet in beweging blijven.
Na ongeveer 6 weken kunnen ze al oogsten, en dat doen we het hele jaar door. In de herfst en winter duurt het allen wat langer, omdat waterkers dan minder snel groeit. Een relatief makkelijke plant dus. Ook qua gewasbescherming, want de waterkers van De Klispoel is nooit ziek. "Door de jaren heen is het gewas enorm sterk geworden", vertelt Bernadette. "Bovendien bevat waterkers glucosinolaat. Dat geeft het de pittige smaak, maar houdt ook vogels en insecten op afstand."
waterkers: veelzijdig en vol smaak
Waterkers is een groente voor elke dag. De peperige blaadjes laten zich makkelijk combineren en geven elk gerecht een pittige boost. Het is ook efcht superfood! Het zit vol vitamines (A, C, E en K), mineralen, aminozuren en omega-3 en omega-9. Tip van teler Bernadette? In lasagne, curry, salade of gewoon op een belegde boterham. Want rauw blijven de vitamines beter behouden.

Recepten met waterkers


Koen, zijn vrouw Bernadette en hun twee dochters zijn helemaal in hun element op hun nieuwe woon- en werklocatie. Eind mei 2024 tekenden ze het koopcontract van de enige biologische kwekerij voor vollegrond-waterkers in Nederland. Voorheen runden ze de Ekoplaza-winkel in het centrum van Nijmegen. Een verrassende wending? "Niet helemaal", reageert Koen. "Een eigen bioboerderij was al een tijdje onze wens. We verkochten de winkel maar hadden nog geen concreet plan. Toen we zagen dat De Klispoel te koop stond, wisten we: dit is het!", vertelt Koen.
Een kant-en-klare biokwekerij, daar liep het gezin meteen warm voor. Van waterkersteelt wisten ze eigenlijk nog niets, maar gelukkig bleven de ervaren medewerkers aan boord. Van hen leren ze nog iedere dag. De Klispoel begon in 1970 als familiebedrijf en groeide uit tot een bloeiende, zelfstandige kwekerij. Elke dag worden pallets vol waterkers opgehaald - diezelfde ochtend vers geoogst en ter plekke verpakt. "Waterkers is lang houdbaar, dus we hebben niet eens gasverpakking nodig", zegt Koen, die de kwaliteit en voedselveiligheid bewaakt.