17 apr. 2025

PFAS in eieren: hoe zit dat bij Ekoplaza?

img

Recent waarschuwde het RIVM: “Eet geen eieren van hobbykippen.” Uit onderzoek blijkt dat deze eieren vaak te veel PFAS bevatten — schadelijke stoffen die zich opstapelen in het lichaam en op lange termijn effect kunnen hebben op je gezondheid. Maar hoe zit het dan met eieren van biologische kippen, die óók buiten lopen? Kun je die nog wel veilig eten? 

Biologische boeren en vervuiling  
Hoewel biologische boeren zich inzetten voor een gezonde bodem en omgeving, zijn ook zij – net als de rest van Nederland – niet immuun voor vervuiling van derden. PFAS zitten al decennialang in de bodem. Dat roept vragen op: worden biologische eieren hier ook door beïnvloed? 

Wij begrijpen deze zorg en nemen deze serieus. Onze eierleverancier De Grote Kamp, laat hun eieren actief testen op PFAS. Daarnaast vallen ze (en alle andere pluimveehouders) onder streng toezicht van de NVWA via het Nationaal Plan Residuen. Tot nu toe zijn er géén verhoogde of detecteerbare PFAS-waarden aangetroffen in onze eieren – zowel in officiële controles als in onafhankelijke labtesten.  

Een gezonde bodem is de basis 
De discussie rond PFAS onderstreept opnieuw hoe belangrijk het is dat we op een duurzame manier omgaan met onze leefomgeving. Bij Ekoplaza geloven we dat een schoon ecosysteem begint bij de bodem. Want alleen op gezonde grond groeit pure, voedzame voeding. Daarom kiezen we bewust voor biologisch of zelfs biodynamisch. Zo bouwen we samen aan een toekomst waarin verontreiniging geen plek meer heeft in ons voedsel. 

Tot slot, zo richten wij ons eierschap in
Blije kippen en diervriendelijke eieren: zo zien wij het graag. Bij onze eierleveranciers komt de kip op de eerste plaats. Voor een paar centen extra betaal jij (en niet de kip) de prijs van een ei. Daarom kiezen wij voor:  

🥚 Alleen van biologische en biodynamische boeren uit Nederland die we kennen
🥚 Met de hele keten investeren we in dierenwelzijn, van kuiken tot haan
🥚 Witte & bruine eieren gemixt! Niks mis mee – alleen een ander kippenras 

Welk eitje tik jij?

Meer weten over ons eierschap?