16 aug. 2023 column

Onze category manager Kelly op bezoek bij Chocolatemakers

img

ekoplaza-biologisch-chocolatemakers-cacaobonen-kelly-colombia-cacaoboonRodney Nikkels en Enver Loke van Chocolatemakers maken de chocolade van boon tot reep zelf. In hun Amsterdamse chocoladefabriek draait alles om het maken van de beste chocolade. Dit doen ze met 'single origin' bonen die rechtstreeks worden ingekocht bij 3 vaste cacaoboeren. Bij Ekoplaza vinden we het belangrijk dat we onze gehele keten kennen. Zo weten we dat er zorgvuldig omgegaan wordt met de mensen waarmee we samenwerken. Onze Category Manager Kelly Wubbolts bracht een bezoekje aan de cacaoplantage in Colombia, waar de cacaobonen voor de Chocolatemakers Puur Liefde reep vandaan komen.

Een inkijkje bij coöperatie Cooagronevada
De coöperatie Cooagronevada is opgericht in 2007 en gevestigd in de prachtige Santa Marta regio in Noord-Colombia. Het bedrijf bezit in totaal 4 hectare grond waar in de bergen op schuine heuvels koffie- en cacaobonen worden verbouwd. Door de organische schuine groei van de heuvels krijgen de cacaovruchten meer schaduw, en dat is gunstig voor de groei. Bij Cooagronevada wordt zo min mogelijk verspilt. De schil van de cacaoboon wordt bijvoorbeeld gebruikt als compost.

De coöperatie bestaat uit een club van 50 boeren, waarvan de helft vrouwen. Het verbouwen van koffie en cacaobonen bleek in de beginjaren een uitdaging. De lokale boeren beschikten over onvoldoende kennis om de oogst goed te kunnen verwerken. Hiervoor werken ze samen met Progresso: een organisatie die verschillende koffie- en cacaoplantages over de hele wereld opleidt en helpt om duurzame cacao te verbouwen.

De samenwerking met Chocolatemakers
Bij de start van de coöperatie focuste Cooagronevada op het verbouwen van koffiebonen. Na hulp van de Rabobank Foundation - welke zich richt op het bijdragen aan de ontwikkeling van kleine coöperaties in plattelandsgebieden - zijn ze ook gestart met het verbouwen van cacao. Kort daarna volgde er een e-mail van Chocolatemakers. Kelly: “Vanuit de coöperatie wisten ze in eerste instantie niet wat ze met de e-mail van Rodney aan moesten. Ze gebruikten Google Translate om de mail te begrijpen en zo is dus het balletje gaan rollen.” Chocolatemakers betaalt een hogere prijs dan de Fairtrade prijs. Met als doel een duurzame relatie op te bouwen, waarbij ze samen met de boeren werken aan een alsmaar beter eindproduct. De werknemers van de coöperatie zijn verzekerd van een betrouwbaar inkomen en het geeft de coöperatie de mogelijkheid om te blijven ontwikkelen.

De coöperatie staat ook voor uitdagingen. "Het vinden van personeel is een probleem omdat steeds minder locals op de plantages willen werken. De jeugd trekt vaker naar de stad om daar werk te zoeken," aldus Kelly. Ook het veranderende klimaat maakt het verbouwen van cacao lastig en heeft het afgelopen jaar al geleid tot een lagere opbrengst. Soms kent de regio lange periodes van droogte waardoor er een water te kort ontstaat en de volgende maanden kan het aaneengesloten regenen. De coöperatie zoekt naar oplossingen door te werken met watersystemen wat de watervoorziening constanter zal maken.  

Een biologische werkwijze 
De boeren werken biologisch en gebruiken geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Dit zorgt ervoor dat veel verschillende dierensoorten zich thuis voelen op de plantage. Om de biodiversiteit te vergroten hebben de boeren in het gebied diverse bijenkasten geplaatst. Deze honing wordt lokaal gegeten en verkocht. Kelly: “De biologische werkwijze maakt het soms ook lastig. Want het trekt ook diersoorten die een bedreiging vormen voor de cacaoplanten, zoals Ardillas (eekhoorns) en wormen. De wormen mogen ze niet bestrijden met gif, in het ergste geval maakt dat 10 tot 15% van de vruchten onbruikbaar voor de verkoop aan Chocolatemakers. Gelukkig gooien ze deze vruchten niet weg, maar de boeren gebruiken deze om zelf chocolade van te maken. Dit verkopen ze vervolgens in hun lokale winkeltje.”

Liefde voor cacao
Het verbouwen van cacao blijkt voor de coöperatie rendabeler dan koffie. In de regio wordt veel koffie verbouwd, waardoor er minder concurrentie op het verbouwen van cacao is. Chocolatemakers is op dit moment de enige afnemer van de Cooagronevada cacao en verwerkt deze in de Chocolatemakers Puur Liefde reep. Kelly: “Wat ik erg leuk vind is dat de boeren zelf ook écht houden van cacao. Voorheen maakten ze de chocolade op traditionele wijze thuis. Wat je hier veel ziet is dat cacaoboeren enkel de bonen verkopen, maar zelf nooit chocolade hebben geproefd. De boeren waar Chocolatemakers mee werkt, kennen zelf het gehele proces. Van boon tot reep!”

Bekijk het assortiment Chocolatemakers