Het imkerseizoen is weer geopend
Bijenbaas zet bijenkasten in heel Nederland, zo ook rondom het Ekoplaza hoofdkantoor en bij verschillende biologische boeren. Dit is een win-win situatie: bijen bestuiven de gewassen en met hun honing beschermt Bijenbaas stukken natuur. Samen bouwen aan een sterke keten staat bij ons centraal. De verbinding tussen onze biologische landbouw met Bijenbaas is zo'n samenwerkingsproject waar iedereen baat bij heeft: de bijen, onze boeren en jij als consument.
De bijen worden na hun winterrust steeds actiever nu de temperatuur naar gemiddeld 15 graden stijgt. De haalbijen vliegen af en aan om nectar en stuifmeel te verzamelen en de koningin is volop aan de slag met eitjes leggen. Het broednest breidt zich flink uit. Jessica van Beek is onze vaste imker van Bijenbaas en houdt de bijenkasten nauwlettend in de gaten. In de lente is het imkerseizoen weer geopend en daarom staan er verschillende inspecties bij de bijenkasten op de planning.
Een drukke bij-baan
De lente is één van de drukste bij-banen: bomen en planten bestuiven, zodat wij daar straks de vruchten van plukken. Zonder bestuivers zoals de bij zou een groot deel van wat er dagelijks op ons bord ligt, verdwijnen. Denk aan appels, kersen, peren, aardbeien en blauwe bessen. Bij-zonder belangrijk dus om ze een handje te helpen! Dat kan al een tegen uit je tuin te halen en daar biologische bloemen te zaaien.
Lekker lokaal
Wist je dat de kleur en smaak van de honing wordt beïnvloed door de bloemen waar de bijen hun nectar vandaan halen? Honing die geoogst wordt in het voorjaar is meestal licht van kleur en heeft een zachtere smaak dan de laatste honing van het jaar. Overigens komt honing bijna nooit uit Nederland en deze wordt in de reguliere supermarkt vaak bewerkt. En dat is zonde. Bij Bijenbaas doen ze dat anders. "Wij winnen honing uit de Nederlandse natuur, en die honing wordt verwerkt door mensen die er om goede redenen mee bezig willen zijn. Bijenbaas houdt bijen in de Nederlandse natuur. We gebruiken geen schadelijke middelen en we brengen de bijen nooit naar fruittelers en andere kwekers die wel met chemische gewasbescherming werken. De bijen wonen in duurzame, houten kasten en we monitoren hun gezondheid voortdurend. We reizen überhaupt niet met de bijenvolken, want dat verstoort en is daarom niet goed voor de gezondheid van onze bijen. Elke pot honing is via de code op het deksel terug te leiden naar de lokale bijenbaas en naar de plek waar hij zijn bijen houdt. Vanuit de bijenraat gaat de honing direct het potje in."
De honing van de bijenkasten van onze biologische telers is maar in kleine hoeveelheden beschikbaar. De Bijenbaas honing van het vorige seizoen is volledig uitverkocht. De imkers moeten nog een flinke maand wachten voordat de eerste honing van dit jaar weer geoogst kan worden. Wanneer deze weer beschikbaar komt, is de honing verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.