19 okt. 2023 korte keten

Eerlijke en transparante keten voor rijstboeren in Cambodja

img

Zoveel mogelijk lokaal en een korte keten, dat is één van de vijf fundamenten van Ekoplaza. Echter zijn er ook producten die alleen van ver weg komen. Zoals Ekoplaza pandanrijst. Dit groeit immers (nog) niet in Nederland. In dat geval verdiepen we ons in de keten, zorgen we dat we lokale boeren kennen, we de keten alsnog zo kort mogelijk houden en dat het transport duurzaam is. Het BlocRice Project waarbij we de positie van Cambodjaanse rijstboeren versterken is daar een goed voorbeeld van. Samen met biologische groothandel Udea, Amru Rice, onze rijstleverancier DO IT, SanoRice, Oxfam Novib en Schuttelaar & Partners hebben we middels een QR-code op de verpakking de rijstketen transparant gemaakt.    

Wat houdt het BlocRice project in?
Voor veel rijstboeren is het lastig om een goed en eerlijk inkomen te verdienen. Ongelijke verdeling van informatie, kennis en middelen maakt van boeren vaak (één van de vele) anonieme producenten in de keten. Dit maakt het moeilijk voor ze om een goede prijs te onderhandelen. In de Cambodjaanse provincie Preah Vihear is er veel inkomensongelijkheid. De boeren hebben er vaak slechte toegang tot materialen, advies en productietechnieken. Bovendien hebben ze regelmatig te maken met extreme weersomstandigheden zoals zware regenval of ernstige droogte. Binnen het BlocRice project verbeteren we samen met alle betrokken partners de positie van deze boeren. Er wordt samengewerkt met 500 kleinschalige Cambodjaanse boeren die georganiseerd zijn in twee coöperaties. Ze produceren allemaal 100% gecertificeerde biologische rijst.

Positie van Cambodjaanse rijstboeren versterken
Veldtrainingen, gegeven door lokale partners Amru Rice, ADIC en Oxfam Novib, zijn van essentieel belang binnen het project. De trainingen zijn bedoelt om Cambodjaanse boeren te helpen hun opbrengsten te vergroten, kosten te verlagen en de gendergelijkheid te verbeteren. Zo worden er trainingen gegeven over het gebruik van biologische compost en het telen van de vlinderbloemige mungboon om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Tevens geeft dit perspectief op een aanvullend inkomen voor de rijstboeren. 

Een eerlijke en transparante keten
Naast de activiteiten in Cambodja, werkt het BlocRice project ook aan het transparanter maken van de rijstketen door jou als consument aan de rijstboer te verbinden. Op de achterzijde van iedere verpakking Ekoplaza pandanrijst vind je een QR-code waarmee je kunt zien welke boer je rijst heeft geteeld. Wanneer je de QR-code scant, word je mee op reis genomen door de rijsttoeleveringsketen. Je bekijkt het profiel van de boer die de rijst heeft geproduceerd en leest meer over de aanvullende training die de boer heeft gevolgd, zoals bijvoorbeeld voor composteren. Ook lees je waar de rijst precies is geoogst en via welke knooppunten in de toeleveringsketen de rijst heeft gereisd.

Lees meer over het BlocRice project